معرفی واحد نوار مثانه (یورودینامیک)

موقعیت فیزیکی: ساختمان اداری و کلینیکی، طبقه همکف
تلفن داخلی: 1244
مسئول واحد: دکتر معصومه محکم- فوق تخصص کلیه اطفال
پرستار واحد: خانم بصیری
 

راهنمای پذیرش بیمار:
پذیرش بیمار با داشتن وقت قبلی صورت می پذیرد.
رزو نوبت قبلی به صورت تلفنی (تماس با شماره تلفن 09046053597) یا مراجعه حضوری امکان پذیر می باشد.

زمان پذیرش:
 یکشنبه و چهارشنبه صبح

آمادگی های لازم جهت تست یورو دینامیک :
هیچ گونه آمادگی و تمهیداتی از جمله ناشتا بودن و.... قبل از تست یورودینامیک نیاز نیست فقط در موارد عفونت ادراری، امکان انـجام تست وجود ندارد و بایستی از عدم وجود عفونت در ادرار قبل از تست یورودینامیک اطمینان حاصل شود. لذا:
1 - آزمایش ادرار منفی را همراه داشته باشید. (بیشتر از یک ماه از تاریخ آن نگذشته باشد)
2- با مثانه پر مراجعه شود.
3- حتماً صبحانه میل شده باشد.
4- شب قبل از آزمایش، غذای سبک میل شده باشد.

تست یورودینامیک مهم‌ترین تست سرپایی جهت بررسی فانکشن ادراری نرمال و غیر نرمال خصوصاً در مثانه و مجاری ادراری است . با این تـست می تـوان تشخیص افتراقی در موارد انسداد ادراری (تنگی مجرا ، BPM) و انواع بی اختیاری های ادراری را به بهترین نحو انجام داد که این عمل به پـزشـک جهت درمان دقیق تر کمک به سزایی می‌کند.
دستگاه یورودینامیک، دستگاهی کاملا تشخیصی است که به طور وسیعی برای تشخیص بیماری های مربوط به قسمت زیرین سیستم ادراری (مانند بی اختیاری ادراری به خـصوص بی اختیاری در دختران و تنگی مجرا در پسران) کاربرد دارد.
از شایع‌ترین مشکلات مثانه در دختران و پسران می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
1-تکرر ادرار (Frequency): تکرر ادرار بیشتر از 7 بار در روز که فاصله زمانی آن کمتر از 2 ساعت باشد.
2- ادرار شبانه (Nocturia): بیدار شدن از خواب جهت دفع ادرار بیشتر از یک بار در طول شب.
3- فوریت ادراری (Urgency): نیاز ضروری به دفع ادرار.
4- بی اختیاری ادراری.
5- بی اختیاری ادراری توام با فوریت (Urge Incontinence): نشست ادراری غیرقابل کنترل با احساس شدید نیاز به دفع ادرار.
6- بی اختیاری ادراری توام با استـرس (Stress Incontinence): ریزش ادرار با سرفه، عطسه و دویدن.
7- شب ادراری (Nocturnal Enuresis).
8- سوزش (Dysuria): درد یا سوزش در موقع دفع ادرار.
9- ادرار خونی (Haematuria): دفع خون در ادرار.
10- دفع شدن ادرار به سختی (Voiding Difficulty): نیاز به ‌زور زدن یا تامل در شروع ادرار.
11- پـرولاپـس (Prolapse): پرولاپس یا همان افتادگی که مختص دختران است که در صورت احساس یا مشاهده یا خروج توده‌ای از واژن به بیرون صورت می پذیرد.

روش تشخیص تمام بیماری های فوق الذکر با دریافت شرح حال از بیمار ، معاینه و در صورت نیاز تست یـورودینامیک جهت درمان به وسیله پزشک انجام می پذیرد.
اهـمیت تست یورودینامیک بدین جهت است کـه بـا استفاده از ایـن تـست می توان بیماری های مربوط به بی اختیاری ادراری و مشکلات آن را به درسـتی تشخیص داد ، دستگاه یورودینامیک تنها وسیله تشخیصی برای مشخص کردن دقیق مشکلات عـصبی عضلانی مثانه است که سبب افتراق نوع بی اختیاری های ادراری می شود.
پیامد استفاده از ایـن تست تشخیص صحیح بیماری به وسیله پزشک و در نتیجه درمان موفق آن است. با این تست ساده و در عین حال باارزش و سـرپایی و بدون جراحی لگن و یا ژنیکولوژی می‌توان نوع اختلالات به وقوع پیوسته درمثانه را دقیقا تشخیص داده و درمان کرد.
در کنار همه تجربیات و تشخیصات پزشک مربوطـه انـجام تستی در جهت استحکام و تحقق بخشیدن به آن نتایج را نمی توان نادیده گرفت.
این تسـت بسیار ساده علاوه بر این که حالت تهاجمی ندارد بلکه به نوبه خود دردناک نیست و برروی بیمار در کمال راحتی صورت می گیرد و در قبال آن یک سری پارامترهای تشخیص اساسی و مهم بیمار در اختیار پزشک قرار می گیرد که همه این موارد کمک شایانی به بهبودی و درمان قطعی بیمار می‌کند.

انجام تست یورودینامیک در ارتباط با بیماران زیر الزامی است:
1. افرادی که مشکل در دفع ادرار دارند.
2. افرادی که بی اختیاری ادراری توام با سرفه و عطسه و نیاز به جراحی دارند .
3. افرادی که بی اختیاری ادراری فوریتی و توام با سرفه و عطسه دارند.
4. افرادی که مشکلات کمپلکس مثانه ای دارند.
5. افرادی که مشکلات ادراری و مثانه‌ای پس از جراحی قبلی و ژنیکولوژی دارند.
6. افرادی که جراحی بی اختیاری ادراری آن ها قبلا پاسخی نداده است.
تست یورودینامیک تنها توسط 2 کاتتر باریک یکی در مجرای ادرار جهت اندازه گیری فشار مثانه‌ای (Pves) و دیگری در رکتوم جهت اندازه گیری فشارشکمی (Pabd) صورت می‌گیرد.

برخی از انواع تست های یورودینامیک:
یوروفلومتری:
تست بررسی نوار ادرار و نحوه دفع جریان ادرار و بررسی میزان دفع ادرار است. این نوع تست از جمله ساده ترین تست های یورودینامیک است و معمولا بر روی مراجعانی صورت می گیرد که دچار بیماری از نوع Voiding Difficultyهستند.
به منظور انجام این تست ، بیمار بایستی با مثانه پر به بیمارستان مراجعه کرده و دفع ادرار در مخزن مربوطه صورت گیرد تا پزشک بتواند به وسیله سنسـوری که در قسمت تحتانی این مخزن تعبیه شده است کلیه پارامترهای تشخیصی را اندازه گیری کند.
باقیمانده ادرار:
بلافاصله پس از تست یوروفلومتری ، پزشک می بایست میزان باقیمانده ادرار را در مثانه بررسی کند ، این امر توسط دستگاه سونوگرافی و یا سوند و یا Scannerدر عرض چند ثانیه اندازه گیری مــی‌شود. اگر چنانچه تست یوروفلومتری یا بررسی باقیمانده ادراری موفقیت آمیز نباشد، جهت تشخیص باید از تست سیستومتری کمک گرفت.
انواع تست های سیستومتری:
1- Filling Cystometry: این تست نشان دهنده پارامترهایی از جمله میزان الاستیتی مثانه ، قابلیت گنجایش آن است. این تست می تواند میزان ریزش ادرار را در مواقع سرفه و یا عطسه مورد ارزیابی قرار دهد. بنابراین این تست حساسیت مثانه را می‌سنجد.
روش این تست بدین صـورت است که مثانه توسط سوند قطره قطره با فشار ثابت پر می شود و با کاتترهای وصل شده به بیمار می توان میزان فشار مثانه ای ، فشار شکمی و فشار دتروسر (Detrusor) را اندازه گیری کرد.
2- Voiding Cystometry: این تست جهت تشخیص انسداد مجرا یا مثانه Under Active ‌بلافاصله پس از انجام تست Filling Cystometry ‌انـجام می پذیرد که در تشخیص مشکلاتی که در دفع ادرار و میزان انسداد وجود دارد کمک چشم گیری می‌کند. 

 

  • لطفا در تنظیمات صفحه گروه های خبری را جهت نمایش انتخاب نمایید.
×

اطلاعات جستجو "Enter"فشار دادن

تنظیمات قالب