تحقیقات کاتالین کاریکو و درو وایسمن منجر به توسعه فناوری امآرانای (mRNA) شد که دو واکسن فایزر و مدرنا برای بیماری کووید-۱۹ بر پایه آنها تولید شدند.
آکادمی نوبل روز دوشنبه ۲ اکتبر (۱۰ مهر) جایزه نوبل پزشکی و فیزیولوژی سال ۲۰۲۳ خود را به طور مشترک به «کاتالین کاریکو» مجارستانی-آمریکایی و «درو وایسمن» آمریکایی، دو پژوهشگر پیشتاز در زمینه فناوری ساخت واکسن کرونا اهدا کرد.
تحقیقات این دو دانشمند برجسته منجر به توسعه فناوری امآرانای (mRNA) شد که دو واکسن فایزر و مدرنا برای بیماری کووید-۱۹ بر پایه آنها تولید شدند.
آکادمی نوبل در بیانیه خود گفت: <<تحقیقات کاتالین کاریکو و درو وایسمن منجر به ساخت دو واکسن بسیار موفق بر پایه امآرانای در اواخر سال ۲۰۲۰ شد. این واکسنها جان میلیونها نفر را نجات دادند و از وخامت بیماری در بسیاری از افراد دیگر جلوگیری کردند>>.
این نهاد سوئدی اضافه کرد:<<آنها کشف کردند که تزریق امآرانای اصلاحشده به سلول میتواند برای جلوگیری از فعال شدن واکنشهای التهابی و همچنین برای افزایش تولید پروتئین به کار رود. این دو نفر یافتههای خود را در مقالهای مهم در سال ۲۰۰۵ منتشر کردند که در آن زمان توجه کمی را جلب کرد، اما شالوده تحولات بسیار مهمی قرار گرفت که در طول همهگیری کووید-۱۹ به بشریت خدمت کرد>>.